Zapewne nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale dziś możemy bez większego problemu hodować nawet te rośliny jadalne, które słusznie utożsamiamy ze znacznie cieplejszym klimatem. Istnieją siłą rzeczy pewne ograniczenia, ale generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszym ogródku pojawiły się chociażby soczyste arbuzy. Nasiona tychże kupimy za grosze, możemy również pokusić się o zasadzenie pestek wydobytych prosto z owocu. Opcja z nasionami jest o tyle lepsza, iż na polskim rynku oferowane są głównie nasiona tych odmian owocu, które dobrze radzą sobie z chłodniejszym klimatem. Rzecz jasna im cieplej, tym lepiej.
Hodowane na polskich działkach arbuzy są mniejsze od kolegów z Bułgarii, Węgier czy Grecji. Cechują się jednak świetnym smakiem, dużą zawartością cukru oraz wydajnością. Zasiać należy arbuza w dobrze nasłonecznionym miejscu, aby wraz z rozwojem rośliny mogła ona pięknie rosnąć. W sezonie letnim, gdy wysokie temperatury potrafią być bardzo dokuczliwe, lekko schłodzony arbuz jest świetnym patentem na ochłodę. Jeśli sami go wyhodujemy, satysfakcja będzie jeszcze większa.