Wiele osób słysząc samo słowo „konopie” ma siłą rzeczy skojarzenia z ich indyjską odmianą. Fakty są jednak takie, że konopi mamy wiele – rosną w różnych częściach świata i można je z powodzeniem wykorzystywać do rozmaitych celów. Bardzo powszechne w Europie konopie zwyczajne są od pewnego czasu modnym składnikiem używanym w kuchni.
Trendy związane z naturalną żywnością i żywnością BIO sprawiają, że popyt na takie wyroby rośnie. Obok młodego jęczmienia nasiona konopi są teraz jednym z bardziej topowych produktów. Dietetycy podkreślają, że spożywanie nasion konopi może bardzo pozytywnie wpłynąć na kształt naszej diety.
Przede wszystkim należy pamiętać, że dostarczają one bardzo dużej ilości znakomicie przyswajalnego białka roślinnego. Musli z dodatkiem nasion konopi czy domowe pieczywo z jego udziałem stanowią idealne propozycje na śniadanie i nie tylko. Kolejny walor nasion konopi to nienasycone kwasy tłuszczowe, które najlepiej przyjmować w postaci surowej.
Wtedy mają doskonały wpływ na organizm człowieka. Warto przyjrzeć się uważniej znanym odmianom konopi i sprawdzić, jak mogą być wykorzystywane. Poza walorami odżywczymi można ich też używać w przemyśle włókienniczym i tak dzieje się od lat.
Bazując na konopiach da się uzyskać wysokiej jakości przędzę o dużej wytrzymałości. Sprawdza się jako surowiec do produkcji ubrań, zwłaszcza tych wpisujących się w modę na ekologię. Spektrum zastosowań tych roślin jest zatem znacznie szersze niż wydaje się w kontekście obowiązujących stereotypów.